Studiebesök hos Peckas Naturodlingar och i Härnösands domkyrka 9 april 2019

Vi samlades på Navet i Sundsvall för att åka till Härnösand och studiebesök på Peckas naturodling och i domkyrkan.

 

Hos Peckas naturodlingar togs vi emot av Daniel Brännström, som berättade om företagets hitoria och deras kretsloppsodling av tomater och regnbågslax. De har Europas största kretsloppsodling och finns nu i Härnösand och planerar att bygga upp verksamhet i Stockholm, Mälardalen, Göteborg och Malmö.

 

Fisken växer i stora kar och vattnet cirkuleras till tomatbäddarna. I tomatbäddarna renas vattnet och kan skickas tillbaka till fiskkaren. Kretsloppsodlingen är energisnål och miljövänling. Tomaterna skördas löpande och levereras direkt till butiker. Vi kan köpa tomaterna i de flesta livsmedelsbutiker i Sundsvallsområdet.

 

Efter besöket hos Peckas åkte vi till Vårsta Diakoni för en välsmakande lunch.

 

Eftermiddagen ägnades åt ett studiebesök i domkyrkan. Härnösands domkyrka är en vacker nyklassisistisk byggnad, som står på samma plats som den ursprunliga kyrkan. Nuvarande vita treskeppiga kyrka stod klar 1846. Kyrkan har mycket vackra inventarier och bl a ljuskronor från 1600-talet. Vi fick möjlighet att titta på det vackra kyrksilvret och vår guide berättade kyrkans historia.

 

Därefter var det dax att återvända till Sundsvall efter en mycket intressant och lärorik dag i Härnösand.

Studiebesök på Medelpads arkiv 13 och 14 mars 2019

Besöket var uppdelat på 2 grupper; 10 ena dagen och 6 st den andra. Johan Brännström tog emot oss och  berättade om verksamheten på arkivet helt kort. Man kan via mikrofilm läsa i gamla tidningar t ex Sundsvalls Tidning och föregångaren: Alfwar och Skämt.

Medelpadsarkivet förvarar historiska handlingar och är en gemensam anläggning för Sundsvalls kommunarkiv och Föreningsarkivet  i Västernorrland. Man har en mängd register, mikrofilmer och mikrokort samt sökbara databaser som handlar om t ex lokalhistoria och släktforskning.

Vi tittade på hur släktforskning kan gå till. Bl a finns det död-boken, Gods & Gårdar med info om ägare och dennes familj mm.

Efter det trevliga besöket intog merparten av oss en god lunch på Stair Coffice (fd Skonerten) nere i entréplanet.

Nyårsrevyn 26 januari 2019

Vi var 40 teleseniorer som samlades vid restaurang Rå för att äta middag. Vi hade tvingats byta matställe då Teatergrillen hade gått i konkurs. När vi ätit gick vi vidare till Konsertteatern för att titta på Sundsvalls stadsrevyns nyårsrevy 2019 ’Nåt slags Eftersnack – typ’.

Revyartisterna lät oss ta del av kommunala svartbyggen, Giffarnas värvningar, snön som föll ifjol och giftunnorna i bukten. Kärringarna på byn, ordmonologen och naturligtvis den långdragna regeringsbildningen. Genom hela föreställningen återkom Eftersnack med olika teman.

Föreställningen var en blandning av musik, sång och sketcher med mycket humor och satir, som lät oss använda våra skrattmuskler.

Revyartisterna och alla i revyn gav oss en fantastisk föreställning. Det är inte så konstigt att de varit finalister i revy-SM 2015-2018. Hoppas att de blir det 2019 också.