Årsmöte tisdagen 22 februari 2018

Se referat och foton under fliken Årsmöte

Revy och middag med Teleseniorerna 27 januari 2018

Vi var 46 Teleseniorer som den 27 januari samlades på EQ House i Skönsberg för att äta en gemensam middag och titta på revyn. Vi fick bra service, god mat och dryck samt möjlighet att prata med gamla arbetskamrater under trivsamma former. När vi ätit intog vi våra platser i salongen.

I årets revy ’På nya vägar’ där sketcherna syftar på bl a trafiksituationen i Sundsvall och andra lokala ämnen som E4an, landstingskaoset, hotellbyggen, men även MeToo-rörelsen och Donald Trump.

Föreställningen var en blandning av musik, sång och sketcher med mycket humor och satir, som lockade till många skratt.

Vi skildes efter föreställningen med ett leende på läpparna och med orden dethär gör vi om nästa år.

Vinprovning 20 mars 2018

Vi Teleseniorer har haft en vinprovning under rubriken ”Italien runt”.

Vår ”reseledare” var vinkännaren Ulf Wettermark som tog oss med på en resa i ord och bild till Italien. Vi provade först ett mousserande vin procecco, sedan ett vitt vin och fortsatte under kvällens gång med ytterligare fyra röda viner i olika prisklasser, varav ett Amaronevin som avslutning. Man sparar ju det bästa till sist!!

Tillsammans med vinerna serverades fem olika italienska smårätter och vi fick uppleva hur olika viner ”gifter sig” med maten om man lyckas med rätt kombination. Ulf gav oss en fin bild av de olika italienska vindistrikten, druvorna och tillverkningsprocessen. Frågorna duggade tätt och Ulf hade svar på de flesta. Vi fick många värdefulla tips om hur man kan matcha viner och mat. En väldigt trevlig och givande kväll som gav mersmak.

Resa till Åland 14 - 16 maj 2018

 På måndagsförmiddagen var vi 30 förväntansfulla resenärer som samlades på Navet för att resa till Åland. Efter ett kortare stopp på Hakkegård för lunch eller fika gick färden vidare mot Stockholm och m/s Cinderella, som skulle ta oss till Åland.
Vi åt en gemensam tvårättersmiddag på båten. Kvällen fortsatte med dans, bar- eller pubbesök.
På tisdagsmorgon åt vi frukost innan båten lade till i Mariehamn. På kajen väntade Sigbritt, som skulle guida oss under dagarna på Åland.
Vi startade med en rundtur i Mariehamn och dess omgivningar. Färden fortsatte norrut mot Bomarsund och de gamla fästningsruninerna med museet i gamla Telegrafen. Där vi tittade på ett bildspel om Bomarsund under rysstiden. Vi for vidare till Kastelholm och Smakbyn för lunch hos Mikael Björklund. Ett kortare besök gjordes i vinfabriken och möjlighet fanns att handla i deras butik.
Efter lunchen var nästa stopp vid friluftsmuseet Jan Karlsgården för att njuta av naturen, besöka husen och titta på den typiska åländska midsommarstången. Färden gick tillbaka till Mariehamn för att checka in på vårt hotell. Dagens middag serverades på Stallgården utanför Mariehamn. Efter middagen åkte vi åter till Mariehamn och med fria aktiviteter under resten av kvällen.
På onsdagsmorgonen checkade vi ut från hotellet och fortsatte efter frukost mot Eckerö. Vi åkte till jakt- och fiskemuseet som hade allt från skärgården: uppstoppade djur, verktyg för jakt och fiske, från knivar och fiskedrag till böcker och lokalt konsthantverk. Därefter vidare till Post- och tullhuset, som är ett kulturhus med utställningar, försäljning av konsthantverk och chokladtillverkning. Nu började vi bli hungriga igen och åkte till Soltuna i Geta. Där serverades vi bl a Ålandspannkaka.
Innan vi åkte till färjan gjorde vi ett besök i Finström med St Mikaels medeltidskyrka.
Det var tid att ta farväl av Åland och vår fantastiskt kunniga guide Sigbritt, som inte bara visat oss historiska monument, utan berättat om öns historia, visat oss blommande orkidéer och Ålands stora äppelodlingar.
Vi gick ombord på m/s Rosella i Mariehamn för att åka till Kapellskär och därefter fortsätta färden hem till Sundsvall.
Sammanfattningsvis måste sägas att Åland visade sig från sin allra bästa sida, med sommarvärme och sol alla dagar. Vi tackar Lönns buss för ett väldigt trevligt program. Ett särskilt tack till vår chaufför Anders som guidade oss under färden. Han var dessutom en hejare på att beräkna och hålla tiden. När vi bytt chaufför i Söderhamn sa Anders att vi skulle vara i Sundsvall 22.34. När vi körde in på Navet slog klockan om till 22.34.
Ett stort tack till alla teleseniorer som var med och gjorde resan till ett minne för livet.

 

Studiebesök på Arla 24 och 25 april 2018

Intresset var stort så vi fick dela upp studiebesöket i två dagar, vi var totalt 44 stycken som besökte Arla på Bultgatan. Vi togs emot av platschefen Magnus Lindberg. Magnus informerade oss om Arlas historia, företaget, verksamheten och produkterna. (Vill du veta mer surfa in på www.Arla.se).

Arla är ett kooperativt företag som startade sin verksamhet 1915 och i Sundsvall startade verksamheten med SMC (Sundsvalls mjölkcentral) 1948.
Arla är bondeägt och har idag 11 200 ägare i sju länder i Europa, av dessa finns cirka 2 700 i Sverige. Sundsvalls mejeri tillverkar idag mjölk, fil och grädde. Produkterna distribueras till ett område som sträcker sig över tvåtredjedelar av Sveriges yta,  d.v.s från Vansbro i söder till riksgränsen i norr.

Efter den muntliga informationen utrustades vi med mössor, vita rockar, skyddsglasögon och skoskydd innan vi fick gå ut ochtitta på produktionen i verkligheten. Vi tittade på förpackningsmaskiner, lagerlokaler och distributionen.
Efter det givande besöket hos Arla avslutade vi dagen med att äta gemensam lunch på BiteLine West.

Våravslutning Lögdebruk 14 juni 2018

Vi var 50 teleseniorer som samlades på Lögdö Bruk för våravslutning. Dagen inleddes med att vi fick en guidad tur runt bruket och kyrkan av Torsten Berglund. Bruket är ett kommunalt kulturreservat med syfte att bevara och utveckla den industrihistoriskt värdefulla miljön. Lögdö bruk byggdes 1685. Man uppförde en masugn och stångjärnshammare. Samhället som växte upp runt bruket var till stor del självförsörjande med jordbruk och egen lanthandel. Herrgården var centrum tillsammans med kyrkan, skolan, jordbruksbyggnader och tjänstebodstäder. Lögdö var ett av de största bruken i Medelpad. När verksamheten var som störst var 295 personer mantalsskrivna på bruket. Driften vid bruket upphörde 1878. Torsten berättade också om kyrkan. Han berättade om kyrktuppens uppgift att vända sig med vinden och vaka över församlingen mot ondskans makter. Därefter gick vi in och lyssnade på Torsten när han berättade om de olika målningarna runt predikstolen och dess uppgift, att illustrera för församlingen om de olika bibeltexterna. Kyrkan tillhör Hässjö församling och används tillsammans med Timrå Församling vid vigslar och dop.

Efter rundvandringen samlades vi i stallet för gemensam fika. Det serverades kaffe/the och matiga smörgåsar från JennYs Café och Catering i Sörberge. Dagen avslutades med att ordförande Christina tackade alla för vårsäsongonen och hoppades att vi skulle få en bra sommar och att vi skulle ses på flera aktiviteter i föreningen under hösten.

Dela den här sidan